Stim cu totii ca somnul odihnitor este important pentru a ne simti sanatosi si activi, dar te-ai gandit vreodata ca lipsa somnului poate dauna ochilor tai? Somnul este restaurator pentru toate partile corpului, inclusiv cognitia si functia imunitara.

Somnul suficient va va mentine active si mai capabile sa luptati impotriva infectiilor sezoniere. De asemenea, face bine la… ochi! Somnul va oferi ochilor umiditatea si odihna necesare pentru a functiona cel mai bine.

Ochii tai, oglinda somnului odihnitor

Daca te-ai intrebat ce se intampla cu ochii tai in timp ce dormi, specialistii vin cu raspunsuri. Exista o etapa a ciclului nostru de somn numita miscare rapida a ochilor. In timpul somnului, ochii nostri se misca rapid in spatele pleoapelor, in timp ce corpurile noastre sunt imobile si celulele se regenereaza.

In aceasta etapa visam. Nu se stie de ce ochii nostri se misca atat de mult in aceasta etapa, dar unii experti cred ca ar putea fi pentru ca urmarim scenele in visele noastre.

“De ce ma dor ochii cand nu dorm suficient?”

Cand nu dormi suficient, ochii se pot simti incordati, uscati si vei simti o mancarime la nivelul acestora a doua zi. Lipsa de somn poate provoca incordarea ochilor, poate declansa o explozie a vaselor de sange si uscarea ochilor.

Ochii nostri sunt folositi la capacitate maxima in timpul zilei. Dupa ce petrecem atat de multe ore folosind ochii la laptop sau PC la job, este important sa le acordam un timp  suficient de recuperare in timpul somnului. Somnul suficient va oferi ochilor umiditate pe tot parcursul noptii, astfel incat sa poata functiona corect atunci cand te trezesti.

“Este bine sa adorm cu lentilele de contact la ochi?”

Foarte multe femei care lucreaza in industriile de beauty sau modelling adorm, de multe ori, cu lentilele de contact la ochi, date fiind orele la care pleaca de la filmari sau sedinte foto. Ei bine, unele lentile de contact sunt concepute pentru uzura extinsa si pot fi purtate peste noapte; cu toate acestea, acestea ar trebui sa fie prescrise de un specialist.

In general, nu trebuie sa adormiti la ochi cu lentilele de contact. Adormind cu lentilele de contact la ochi, veti impiedica oxigenul sa ajunga la ochi pe timpul noptii, ceea ce ii poate determina sa se usuce si sa se irite. Indepartati intotdeauna lentilele noaptea sau inainte de a atipi cateva ore.

“De ce unele persoane dorm cu ochii deschisi?”

Dormitul cu ochii deschisi se numeste “lagoftalm nocturn”. Persoanele care dorm cu ochii deschisi, de obicei, au leziuni ale nervilor faciali sau ale pleoapelor. Aceasta afectiune nu este daunatoare, dar poate duce la probleme de sanatate la nivelul ochilor. Ochii care raman deschisi noaptea devin foarte uscati, deoarece nu au pleoapa care ajuta la raspandirea lacrimilor pe suprafata ochilor.

Simptomele ochiului uscat si ale lagoftalmului nocturn sunt foarte similare. Daca aveti senzatia de ochi durerosi dimineata si pe tot parcursul zilei, puteti incerca sa folositi un gel calmant pentru ochi sau unul suficient de bland pentru ochi sensibili.

Daca simptomele persista, atunci poate fi cel mai bine sa vizitati medicul oftalmolog pentru o examinare completa a ochilor. Retineti, asadar, ca indiferent de cat de obosite va simtiti dupa o zi plina de sedinte foto, este esential sa nu adormiti cu lentilele de contact la ochi sau cu machiaje dure ce pot irita ochii pe timpul noptii.